Inventech Menu
Dutch

Chemometrie

Voeding

Het begrijpen en beheren van processen is van het grootste belang in elk productie- of engineeringbedrijf. In veel gevallen zijn die processen complex, met een groot aantal variabelen die mogelijk van invloed zijn op de uitkomst. Chemometrie is een verzamelnaam voor een aantal tools om grote sets aan data te vereenvoudigen en variaties zichtbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan raw material identification en kwantificatie van stofeigenschappen en ingrediënten.

In de voedingsindustrie wordt chemometrie gebruikt om met een meting de bruto samenstelling van levensmiddelen te bepalen. Met NIR (Nabij-Infrarood) spectroscopie kan bijvoorbeeld de hoeveelheid vocht-, vet- en eiwitgehalte worden bepaald. Deze technologie is geëvolueerd naar een snelle techniek die routinematig in lab’s, at-line en zelfs in-line wordt toegepast op verschillende grondstoffen, tussenproducten en eindproducten. Kalibraties zijn uiterst belangrijk bij toepassen van NIR. Zeker bij voedingsmiddelen zijn er veel componenten die nabij-infrarood absorberen. Hierdoor ontstaan spectra die bestaan uit overlappende absorpties. Het blote oog kan hier vaak geen correlaties te bespeuren. Chemometrie helpt u om de verschillen in de spectra te koppelen aan de wisselende samenstellingen van de voedingsmiddelen.

Alhoewel de wiskunde erachter zeer complex kan zijn, is chemometrie door de steeds krachtigere computers en slimme software een stuk vereenvoudigd. Het is daarom steeds gemakkelijker om nieuwe kalibraties op te zetten en bestaande kalibraties te onderhouden. Zelfs het overzetten van kalibraties van het ene merk NIR spectrometer naar de andere is geen onoverkomelijk probleem meer. De tools voor chemometrie zijn tegenwoordig krachtig en veelzijdig en maken het inzetten van NIR steeds breder mogelijk.

NIR kan worden gecombineerd met Hyperspectrale camera’s, om de beelden te kalibreren. Zo kunnen bepaalde kleuren van de hyperspectrale beelden worden gelinkt aan specifieke stoffen of componenten. Zelfs kwantitatieve kalibraties zijn mogelijk.

 

Grote sets aan data vereenvoudigt u met Nabij-Infrarood spectroscopie.

Gebruik van NIR levert in veel gevallen een aanzienlijke kostenreductie op door de snelheid van meten. U verbetert hiermee de productkwaliteit en optimaliseert het proces.

NIR analyse in een handomdraai

Viavi

Met de handheld MicroNIR spectrometers van Viavi identificeert u snel en eenvoudig uw product, real-time analyse in elke omgeving.

Product bekijken

In-line NIR analyse

Viavi

De in-line spectrometers van Viavi geven u een betrouwbaar real-time resultaat in het spectrale bereik van 950nm tot 1650nm.

Product bekijken
Meer informatie?

Neem contact op voor meer informatie, wij helpen u graag verder met uw applicatie.

Contact opnemen