Zwavel in de bodem identificeren met een veldspectroradiometer
Zwavel is een belangrijk ingrediënt voor een gezonde bodem en een grotere gewasopbrengst. Zwaveltekort in de bodem is een relatief recent fenomeen als gevolg van de afname van zwavel uit de atmosfeer in de vorm van zure regen uit de industrie. De vraag naar zwavel door hogere gewasopbrengsten en het voortdurende verlies van de bovengrond door wind- en watererosie heeft ook bijgedragen aan een zwaveltekort in maïs en andere gewassen zoals alfalfa, broccoli, kool, koolzaad, bloemkool, selderij, suikerbieten, suikerriet, tafelbieten, enz. rapen en watermeloen.
Zwavel is een noodzakelijk ingrediënt in aminozuren en eiwitten. Dit zijn bouwstenen in de plant en het klassieke symptoom van een zwaveltekort is bleekheid in het jongere blad. Vaak heeft al het blad echter een bleekgroene kleur en wordt het verschil in “bleekheid” tussen het oudere en jongere blad niet gemakkelijk opgemerkt, wat leidt tot een verkeerde diagnose van zwavelgebrek als stikstoftekort.