Zeolieten; hoe we ze kunnen meten en waarom dat van belang is
Zeolieten zijn anorganisch stoffen die een netwerk van minuscule poriën en kanalen bevatten. Er bestaan wel 150 soorten zeolieten. Daarvan zijn er zo’n 50 van natuurlijke oorsprong, maar de meeste worden kunstmatig vervaardigd.
Kunstmatig vervaardigde zeolieten zorgden de afgelopen decennia voor een revolutie in de chemische industrie. Met name als katalysator bij het kraken van olie én de scheiding van gassen en droogprocessen. Maar ook de nieuwe generatie fosfaatvrije wasmiddelen bevat zo’n 30% zeolieten, welke de milieubelastende polyfosfaten hebben vervangen. In de agrarische sector worden zeolieten gebruikt als voedingsstof met nutriënten voor diervoeders (waarmee specifieke eigenschappen van dieren kunnen worden beïnvloed) en voor gewassen die zo gedoseerd voeding kunnen opnemen. Zeolieten worden ook gebruikt voor warmteopslag. Dit zijn slechts enkele toepassingen; zeolieten zijn super veelzijdig!