Vraag 2: Hoe snel wenst u resultaat en wat is de vorm van uw voedingsproduct of diervoeders?
De Karl Fischer Titratie en Loss on Drying zijn methodes die in het laboratorium worden toegepast en aanzienlijk langer duren. Bij de Karl Fischer Titratie is het van belang uw product in oplossing te krijgen. Voor vaste stoffen als snoep, tarwe, biscuits, deeg en bijvoorbeeld rijst kan dat moeilijkheden geven. Bovendien is het belangrijk dat er chemisch analisten in huis aanwezig zijn die de metingen kunnen uitvoeren. Bij de LOD-methode worden vluchtige componenten zoals bijvoorbeeld alcohol of vet die net als water verdampen, ook gemeten als vocht. De eerste twee methoden zijn destructief voor het monster dat u gebruikt. Wenst u het proces direct bij te sturen, dan kiest u voor een in-line meting. Alleen de methoden Nabij-Infrarood en Microgolfresonantie zijn in line in het proces toe te passen voor vochtanalyse. U kunt de vochtanalyzer direct koppelen aan uw procesautomatisering. Als het vochtgehalte buiten specificaties dreigt te gaan dan kunt u direct tal van procesparameters wijzigen. Uw proces is zo beter onder controle, wat zorgt voor besparingen door minder afval of lager energieverbruik, maar ook voor betere en constantere productkwaliteit.
Een afweging is ook de vorm van uw product. In koffiebonen bijvoorbeeld is het makkelijk voor te stellen dat het vochtgehalte in de kern van de boon hoger is dan aan de buitenkant. De indringdiepte van Nabij-Infrarood is vaak onvoldoende. Nabij-Infrarood analyzers zouden dus minder betrouwbaar kunnen zijn in zo’n geval. Microgolven dringen vele malen dieper in de materie, tot wel enkele centimeters en geeft dus bij een vocht gradiënt een meer representatief resultaat. Een andere afweging is of u ook andere parameters wilt meten dan alleen vocht; dan kan NIR (bij de juiste vorm) weer een betere keuze voor u zijn.