Inventech Menu
Dutch

Waarvoor worden viscositeitsmeters in de chemische en cosmetische industrie ingezet?

In de chemische en cosmetische industrie is het testen op viscositeit een zeer belangrijke parameter voor kwaliteitscontrole. Door het meten van de viscositeit van producten als bijvoorbeeld tandpasta, hoestsiroop of zalf, inkt, verf en coatings kunnen fabrikanten voorspellen hoe producten zich zullen gedragen wanneer ze eenmaal in handen zijn van de consument.

Maar naast kwaliteitscontrole helpt het kennen van viscositeit van een (half)fabricaat om het productieproces efficiënt in te richten en kosten te reduceren. Zo kan bijvoorbeeld een betere doorstroming door buizen plaatsvinden en kunnen dispensers op de juiste kracht worden afgesteld om stroming te induceren zonder dat de verpakking te vol raakt.  

In een aantal productieprocessen is juist voor elk product een andere viscositeit vereist om het de juiste stabiliteit mee te geven, denk bijvoorbeeld aan enorme architecturale glas en wandelementen van acryl- en/of polymeer. Ook in de productie van complexe vloeistoffen als coatings, verven en inkten, is een in-line viscositeitsmeter wenselijk om binnen strikte parameters de gewenste vloeibaarheid, dikte en beeldkarakteristieken te bereiken.

Juist in deze tijd van stijgende materiaalkosten, het toenemend aantal concurrenten, de hogere verwachtingen van de klant en de wens om milieubewuster te produceren, kunnen chemische en cosmetische bedrijven veel winst behalen met een (in-line) viscometer.

NL Rolpin: “ Elke operator voelt zich comfortabeler nu de MIVI-viscometer is geïnstalleerd. Stress bij medewerkers veroorzaakt door te snelle verharding wordt nu vermeden, naast het feit dat de MIVI-sensor stabiliteit biedt en zorgt voor een constant hoogwaardige kwaliteit van onze producten. Ook is de productie-efficiëntie toegenomen. Dankzij de sensor van Sofraser verstoren onverwachte verhardingen, die de productie stopzetten, het proces niet langer en worden productie- en verkoopverliezen geminimaliseerd.”

Welke methoden voor het meten van in-line viscositeit zijn er voor de cosmetische en chemische industrie? En hoe kies ik de juiste?

Maar hoe weet u nu wat de juiste in-line viscositeitsanalyzer is voor uw proces? Er zijn immers verschillende analyzers op de markt welke gebruik maken van verschillende meetmethoden die in-line in chemische en cosmetische processen kunnen worden gebruikt.

Er zijn verschillende methoden voor een in-line viscositeitsmeting geschikt voor de chemische en cosmetische industrie, zoals rotatie, vibratie en torsie. Deze methoden worden gebruikt voor alle soorten vloeistoffen, pasta’s en slurries. 

Vibratie:   Een resonator wordt ondergedompeld in een vloeistof en de mate van demping afkomstig van de vloeistof wordt gemeten om de viscositeit te bepalen. Er wordt simpelweg een staafje in het proces ingebouwd.

Torsie: in een torsiebalans wordt de uitslag gemeten tussen twee cilinders, waarvan de binnenste met vaste snelheid ronddraait. In de ringvormige (annulaire) ruimte tussen de twee cilinders bevindt zich de te meten vloeistof

Rotatie: Een spindel (cilinder of schijf) wordt ondergedompeld in de te onderzoeken vloeistof en vervolgens wordt de kracht gemeten die de spindel nodig heeft om de traagheid van de vloeistof te overwinnen. De viscositeitsmeter stelt vervolgens de viscositeit van de meetvloeistof vast.

Rotationele technieken hebben meer last van procesfluctuaties of wel trillingen en flowveranderingen. En daarnaast is de techniek minder goed in het proces te integreren. Vaak dient het gehele proces te worden aangepast om een in-line meting mogelijk te maken.

De vibratietechniek is zeer nauwkeurig, kan gemakkelijk in het proces worden geïntegreerd (klein, penvormig) en heeft geen last van procestrillingen of flowveranderingen.

Onze productmanagers kunnen u helpen bij het bepalen van de meest betrouwbare en best renderende keuze. Neem vandaag nog contact met ze op! 

 

viscositeitmetencosmetica.jpg

Zeer nauwkeurige in-line viscositeitsmeter voor de cosmetische en chemische industrie

Sofraser is de uitvinder van vibratie-viscositeitsmeters bij resonantiefrequentie die reeds 30 jaar in vele uiteenlopende processen zorgt voor betrouwbare en flexibele viscositeitsmetingen. Er zijn verschillende soorten vibratie-viscositeitsmeters bij resonantiefrequentie in verschillende prijsklassen; in-tank, online, in-line en at-line. Deze viscositeitsmeters worden veel gebruikt bij de vervaardiging van veel cosmetische en chemische producten.

De vernieuwde MIVI sensor van Sofraser (in-line) meet naast de dynamische viscositeit ook de dichtheid, waarna de kinematische viscositeit kan worden bepaald. De sensor is ATEX-gecertificeerd, presteert onder hoge druk en bij hoge temperatuur en is onderhoudsvrij. Ook is het de enige EHEDG GECERTIFICEERDE viscositeitsoplossing op de markt. 

Met de MIVI-sensor maakt u uw proces efficiënter en zorgt u voor een constante hoogwaardige kwaliteit van uw eindproduct. Of dit nu gaat om cosmetische producten zoals crèmes en tandpasta of chemische producten als multiplex, verf, inkt en coating. Zowel Newtoniaanse en niet-Newtoniaanse vloeistoffen kunnen worden gemeten met de MIVI- viscositeitsmeter. 

De MIVI analyser van Sofraser is beschikbaar in diverse uitvoeringen en aanvullende opties. En er zijn diverse montage mogelijkheden zoals wandmontage (in een reactor of vat), in-line (bypass) en in een meetkamer (voor kleine en flexibele leidingen). 

 

Bent u benieuwd welke (in-line) viscositeitsmeter het beste is voor uw proces?

Wij helpen u uw impact te vergroten by measuring!

Neem vandaag nog contact op met onze Product Manager.
Contact

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Inventech is specialist in viscositeitmeters voor zowel de cosmetische als de chemische industrie