Inventech Menu
Dutch
baby-drinks-milk-from-bottle-white-bed[1].jpg

Real-time viscositeit meten cruciaal bij productie melkpoeder

Een in-line viscositeitsmeting en regeling van de vloeibare fase (voorafgaand aan het drogen) is de enige manier om de verstuivingsparameters te optimaliseren en een constante productkwaliteit van de melkpoeder te bereiken.

De productie van kindervoeding in poedervorm of melkpoeder bestaat uit twee hoofdstappen; de eerste is de concentratie en de tweede is de verstuiving. Sproeidrogen wordt gewoonlijk gebruikt voor poedermelk, omdat het een meer oplosbaar poeder produceert en organoleptische eigenschappen verbetert. Alle sproeidrogers gebruiken een soort verstuiver of sproeikop om de vloeistof of suspensie te verspreiden in een spray met gecontroleerde druppelgrootte. Een real-time en geautomatiseerde viscositeitsmeting is een cruciale stap in het productieproces van melkpoeder en levert waardevolle informatie op over de poederformule-eigenschappen.

  

Uitdagingen en oplossingen bij de productie van kindervoeding in poedervorm of melkpoeder

Niet-efficiënte parameters bij het sproeidrogen van zuigelingenvoeding in poedervorm zijn vaak gerelateerd aan de complexiteit van het recept, vertragingen en ontwikkelingskosten.

Slechte viscositeitsparameters tijdens het sproeidrogen hebben invloed op de productie-efficiëntie en hebben verschillende gevolgen, zoals:

 • Instabiele kwaliteit van het eindproduct: consistentieproblemen, ingrediëntvariaties, slecht droog extract
 • Vochtgehalte niet in overeenstemming met specificaties
  • Verlies van voedingswaarde
  • Minder of slechte smaak
  • Geklonken batches
  • Verminderde houdbaarheid
 • Problemen met het productieproces: productiviteit en winstgevendheidverliezen
 • Energieverspilling: droogtorens verbruiken enorme hoeveelheden energie en verhogen overheadkosten

Het meten van geconcentreerde melkviscositeit biedt extra uitdagingen vanwege de niet-Newtonse eigenschappen, zwevende stoffen en gassen, zware procesomstandigheden (druk, planttrillingen en vervuiling) en reinigingsprocedures.

Oplossing

Deze uitdagingen kunnen gemakkelijk worden opgelost wanneer het sproeidrogen wordt geoptimaliseerd door een in-line viscositeitsmeter te installeren vóór verstuiving plaatsvindt, dus in de vloeibare fase. Dat maakt het mogelijk de time-to-market te versnellen.

 

In-line de viscositeit in melkpoeder meten met eerste sanitaire analyzer

Sofraser is de uitvinder van vibratie-viscositeitsmeters bij resonantiefrequentie die reeds 30 jaar in vele uiteenlopende processen zorgt voor betrouwbare en flexibele viscositeitsmetingen in uiteenlopende industrieen, waaronder in de productie van melkpoeder.

De vernieuwde MIVI sensor van Sofraser kan in-line worden gebruikt in sproei droogprocessen. Doordat de MIVI-sensor ATEX-gecertificeerd is, onder hoge druk (tot 250 bar) en bij hoge temperatuur presteert, is de meting uitermate geschikt voor de productie van melkpoeder. Daarbij is de MIVI viscositeitsmeter de enige door EHEDG GECERTIFICEERDE viscositeitsoplossing op de markt!

 

 

 

 

Les hier meer over de MIVI van Sofraser en download the brochure
melkproductie.jpg

Wilt u advies of heeft u interesse in een test voor het meten van viscositeit in melkpoeder?

Afbeelding door macrovector op Freepik

Neem gerust contact op met Product Manager John Heidenreich. Hij helpt u graag verder.
Neem vandaag nog contact met ons op

Bent u benieuwd welke in-line viscositeitsmeter het beste is bij de productie van melkpoeder of kindervoeding in poedervorm?

Inventech is de specialist in in-line viscositeitsmeter voor de productie van melkpoeder