Inventech Menu
Dutch

Viscositeit meten productie kindervoeding in poedervorm (melkpoeder)

De laatste jaren is de consumptie van kindervoeding wereldwijd toegenomen (+ 11%) en deze toename is nog indrukwekkender in Azië. De wereldwijde markt voor kindervoeding in poedervorm is ongeveer zes miljard USD, wat de helft van de hele industrie voor zuigelingenvoeding vertegenwoordigt. Poedervormige zuigelingenvoeding is complex en bestaat uit ongeveer dertig ingrediënten (suikers, vetten, mineralen, vitaminen, enz.). Het vereist geavanceerde technologie en een hygiënische omgeving om de vele formules te ontwikkelen. Elke poederformule vereist verschillende droogparameters en elke verandering of toevoeging van ingrediënten betekent nieuwe en volledig opnieuw gedefinieerde procedures. 

Er is een strategisch belang bij het maximaliseren van de kwaliteit en efficiëntie waarmee kindervoeding of melk in poedervorm wordt geproduceerd. Omdat het door langdurige en dure empirische tests is dat de meeste zuivelbedrijven de droogparameters bepalen, trachten producenten dit proces vaak te versnellen door gedroogde ingrediënten te mengen in de droogfase van de formule.

 

Real-time viscositeit meten cruciaal bij productie melkpoeder

Een in-line viscositeitsmeting en regeling van de vloeibare fase (voorafgaand aan het drogen) is de enige manier om de verstuivingsparameters te optimaliseren en een constante productkwaliteit van de melkpoeder te bereiken.

De productie van kindervoeding in poedervorm of melkpoeder bestaat uit twee hoofdstappen; de eerste is de concentratie en de tweede is de verstuiving. Sproeidrogen wordt gewoonlijk gebruikt voor poedermelk, omdat het een meer oplosbaar poeder produceert en organoleptische eigenschappen verbetert. Alle sproeidrogers gebruiken een soort verstuiver of sproeikop om de vloeistof of suspensie te verspreiden in een spray met gecontroleerde druppelgrootte. Een real-time en geautomatiseerde viscositeitsmeting is een cruciale stap in het productieproces van melkpoeder en levert waardevolle informatie op over de poederformule-eigenschappen.

  

Uitdagingen en oplossingen bij de productie van kindervoeding in poedervorm of melkpoeder

Niet-efficiënte parameters bij het sproeidrogen van zuigelingenvoeding in poedervorm zijn vaak gerelateerd aan de complexiteit van het recept, vertragingen en ontwikkelingskosten.

Slechte viscositeitsparameters tijdens het sproeidrogen hebben invloed op de productie-efficiëntie en hebben verschillende gevolgen, zoals:

 • Instabiele kwaliteit van het eindproduct: consistentieproblemen, ingrediëntvariaties, slecht droog extract
 • Vochtgehalte niet in overeenstemming met specificaties
  • Verlies van voedingswaarde
  • Minder of slechte smaak
  • Geklonken batches
  • Verminderde houdbaarheid
 • Problemen met het productieproces: productiviteit en winstgevendheidverliezen
 • Energieverspilling: droogtorens verbruiken enorme hoeveelheden energie en verhogen overheadkosten

Het meten van geconcentreerde melkviscositeit biedt extra uitdagingen vanwege de niet-Newtonse eigenschappen, zwevende stoffen en gassen, zware procesomstandigheden (druk, planttrillingen en vervuiling) en reinigingsprocedures.

Oplossing

Deze uitdagingen kunnen gemakkelijk worden opgelost wanneer het sproeidrogen wordt geoptimaliseerd door een in-line viscositeitsmeter te installeren vóór verstuiving plaatsvindt, dus in de vloeibare fase. Dat maakt het mogelijk de time-to-market te versnellen.

 

In-line de viscositeit in melkpoeder meten? Neem contact op met Inventech.

Sofraser is de uitvinder van vibratie-viscositeitsmeters bij resonantiefrequentie die reeds 30 jaar in vele uiteenlopende processen zorgt voor betrouwbare en flexibele viscositeitsmetingen in uiteenlopende industrieen, waaronder in de productie van melkpoeder.

De vernieuwde MIVI sensor van Sofraser kan in-line worden gebruikt in sproei droogprocessen. Doordat de MIVI-sensor ATEX-gecertificeerd is, onder hoge druk (tot 250 bar) en bij hoge temperatuur presteert, is de meting uitermate geschikt voor de productie van melkpoeder. Daarbij is de MIVI viscositeitsmeter de enige door EHEDG GECERTIFICEERDE viscositeitsoplossing op de markt!

 

Wenst u meer informatie over de MIVI-sensor van Sofraser? Neem vandaag nog contact op met onze productmanagers!

 

 

Neem vandaag nog contact met ons op

Bent u benieuwd welke in-line viscositeitsmeter het beste is bij de productie van melkpoeder of kindervoeding in poedervorm?

Inventech is de specialist in in-line viscositeitsmeter voor de productie van melkpoeder