Inventech Menu
Dutch

Besparen op de afvalstroom

Proceswater dat niet wordt gebruikt wordt gezuiverd in afvalwaterzuiveringsinstallaties. Fosfaat wordt verwijderd uit afvalwater en gebruikt voor een duurzame mestvorm (struviet). Dit kan als een vervanger van chemische meststoffen worden ingezet. Afvalwater met een hoge concentratie suiker kan bovendien de kosten reduceren. Wanneer je suikerrijk water levert aan een waterzuiveringsbedrijf, bespaar je geld op de afvalstroom. Suikers vormen namelijk een goede voedingsbron voor bacteriën en algen die natuurlijke waterzuivering op gang houden in een afvalverwerkingsstation. Ook zijn deze suikers een voedingsbron voor bacteriën die vetzuren afscheiden.  

BRIX of toch NIR voor het meten van proceswater en/of afvalwater?

Om geld te verdienen aan afvalwater moet de samenstelling van het afvalwater vanzelfsprekend nauwkeurig worden gecontroleerd. Wanneer u sec de concentratie suikers wilt meten, kunt u volstaan met BRIX. Maar wat wanneer u ook fosfaat wenst te meten?

In afvalwater bevinden zich ook andere componenten die een bijdrage leveren aan de BRIX. Fosfaat kan een BRIX geven, maar wanneer andere bestanddelen dat ook doen kan toetsing met NIR uitkomst bieden over de juistheid van de meting. Daarbij is de keuze voor NIR soms sneller gemaakt wanneer men ook andere parameters in het aardappelverwerkingsproces wenst te meten, zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid dextrose in een oplossing bij de productie van friet.  

 

Lees hier meer over het meten van dextrose bij de productie van friet

Goed advies bij het meten van proces- en of afvalwater

Om u op een goede manier te kunnen adviseren over de wijze waarop u het beste uw afvalwater en proceswater kunt meten, neemt u contact op met onze productmanagers. Zij bekijken graag samen met u welk instrument de beste meetresultaten oplevert door middel van tests.

Neem vandaag nog contact op met onze Product Managers
Neem vandaag contact op met de specialisten van Inventech

Proces- en of afvalwater meten bij de verwerking van aardappelen

Meten met BRIX en/of NIR