Inventech Menu
Dutch

Verbreding en verbetering energiebesparingsplicht met ingang van januari 2023

adobestock_50165474[1].jpeg

Met een combinatie van maatregelen op korte termijn is een CO2-besparing van 2,6 Mton mogelijk, vanuit een besparing van zo’n 1,5 miljard m3 aardgas, berekende Berenschot. Per 1 januari wordt de bestaande energiebesparingsplicht die al voor kleine bedrijven bestaat uitgebreid, waardoor vanaf dan ook grote bedrijven aan die plicht moeten voldoen.

Dit blijkt uit onderzoek door Berenschot naar de energiebesparingsmogelijkheden in de industrie, in opdracht van Natuur & Milieu. “Hier ligt een kans voor de korte termijn, zónder grote procesaanpassingen, die topprioriteit moet krijgen”, zegt de milieuorganisatie.

Hergebruik en inzet analyse-instrumentatie

De industrie is de sector met het hoogste gasverbruik in Nederland, met zo’n 30% van het totaal. De chemische industrie, en in het bijzonder de kunstmestproducenten, zijn daarbinnen grootverbruikers, blijkt uit de analyse van Berenschot. Er zijn diverse mogelijkheden om snel het aardgasverbruik van de industrie te verminderen, zonder dat ingrijpende aanpassingen in het productieproces nodig zijn. Bedrijven laten die kans nu vaak nog liggen en verzaken voor een belangrijk deel hun wettelijke energiebesparingsplicht. Een aantal van deze relatief eenvoudige ingrepen zijn hergebruik van warmte, isolatiemaatregelen én optimalisatie productieproces door toepassing van ICT maatregelen (waaronder in-line analyse-instrumentatie).

Lees hier meer over energie besparen in een droogproces in de industriële sector.
view-green-forest-trees-with-co2[1].jpg

Laaghangend fruit

Directeur programma’s van Natuur & Milieu Rob van Tilburg: “Door middel van een aantal ingrepen is het aardgasverbruik dus in elk geval 16% omlaag te brengen. Hiervoor hoeft niet eens het productieproces te worden stilgelegd. Het is echt laaghangend fruit. Bovendien is het in het kader van de uitgebreide energiebesparingswetgeving vanaf volgend jaar voor alle bedrijven verplicht.”

Van Tilburg: “Energiebesparing moet nu eindelijk topprioriteit krijgen. Met de hoge gasprijzen is het nu heel snel rendabel al het technisch potentieel aan besparing te verzilveren. Dit leidt tot een structurelere verduurzaming dan het tijdelijk stilleggen van productieprocessen, zoals nu gebeurt vanwege de gascrisis. De relatief eenvoudige ingrepen snel doorvoeren is het minste wat de industrie nu kan doen. Zo worden we minder afhankelijk van aardgas én stoten we minder CO2 uit.”

Met een combinatie van maatregelen op korte termijn is een CO2-besparing van 2,6 Mton mogelijk, vanuit een besparing van zo’n 1,5 miljard m3 aardgas, berekende Berenschot. Per 1 januari wordt de bestaande energiebesparingsplicht die al voor kleine bedrijven bestaat uitgebreid, waardoor vanaf dan ook grote bedrijven aan die plicht moeten voldoen. 

Download hier onze brochures

Gunstige terugverdientijd

Ondanks de gunstige terugverdientijd van minder dan vijf jaar (RHDHV, 2020), blijkt tevens uit het rapport van Berenschot, worden ICT-maatregelen toch veelal niet genomen. Dit zit met name in de investering in tijd die bedrijven moeten nemen om de ICT-maatregelen te implementeren, vóórdat er daadwerkelijk gas bespaard kan worden.

Advies, implementatie en ondersteuning

Met de inzet van analyse-instrumentatie realiseert u niet alleen een energiebesparing en vermindert u de CO2-footpint, u verhoogt tevens de productkwaliteit, verbetert het proces en reduceert kosten (minder afval, minder energieverbruik).

Inventech kan u adviseren over mogelijke energiebesparende maatregelen in uw proces met een snelle ROI. Ook de implementatie, eventuele kalibratie en validatie kunnen wij u uit handen nemen. 

Dowload hier het volledige rapport downloaden van Berenschot.

Meer informatie?

Benieuwd wat u aan energie kunt besparen?

Neem vandaag nog contact op met onze specialisten
Neem vandaag nog contact met ons op

Heeft u interesse in onze dienstverlening?

Neem contact op voor meer informatie, wij helpen u graag verder met uw applicatie