Inventech Menu
Dutch
psr_plus_12c.png

Fosfaten in de bodem

Conventionele analyse van bodemfosfor is bewerkelijk en tijdrovend. NIR-spectroscopie biedt een alternatief dat snel, goedkoper en in situ kan worden toegepast. In de bodem neemt fosfor gewoonlijk de vorm aan van fosfaten: calciumfosfaat, aluminiumfosfaat, ijzerfosfaatdihydraat en magnesiumfosfaathydraat. IJzerfosfaatdihydraat heeft herkenbare absorptiepieken bij 867, 1464 en 1944 nm. Magnesiumfosfaathydraat heeft twee piekwaarden bij 1419 en 1938 nm. Calciumfosfaat vertoont twee duidelijke pieken bij 1439 en 1948 nm. Aluminiumfosfaat vertoont een lage absorptie tussen 1374 en 2500 nm.

Foto: PSR+

new_benchtop[1].jpg

De PSR+ voor het meten van fosfor in de bodem

De PSR+ is een lichtgewicht, betrouwbare NIR-spectroradiometer met hoge resolutie, ontworpen voor gebruik in het veld. De PSR+ bestrijkt het volledige UV/VIS/NIR-bereik van 350-2500 nanometer met ongeëvenaarde gevoeligheid en nauwkeurigheid. Het is gemakkelijk te gebruiken door één persoon in het veld met een optionele draagbare microcomputer en directe opschroefbare lenzen, of een glasvezelverbinding met een pistoolgreep of monstercontactsonde. De PSR+ bevat onze exclusieve DARWin SP Data Acquisition-software met toegang tot de USGS-spectrale bibliotheek en 19 vegetatie-indices. Het kan in de standalone-modus werken en maximaal 1000 veldscans opslaan voordat het wordt overgebracht. Hij wordt geleverd met twee oplaadbare lithium-ionbatterijen, elk geschikt voor maximaal 4 uur gebruik, voor in totaal 8 uur scannen. De PSR+ is ook verkrijgbaar met een tafelsonde en monsterverdichter voor bodemanalyse in het laboratorium.

Foto: PSR+ werkt met onze tafelsonde en compactor voor bodemanalyse in het laboratorium. De tafelsonde bevat een monsterverdichter voor poeders en grond. Bodemanalyses kunnen ook in het veld worden uitgevoerd met onze contactsondes met een puntgrootte van 10 mm of 3 mm.

Vraag hier de brochure aan van de PSR+

SR-6500 spectroradiometer voor het meten van fosfor in de bodem

Of voer metingen met ultrahoge resolutie uit met de SR-6500 spectroradiometer. Resolutie bij FWHM voor de SR6500 is:

  1,5 nm @ 700 nm

3,0 nm @ 1500 nm

3,8 nm @ 2100 nm

De resolutie wordt bereikt met behulp van drie thermo-elektrisch gekoelde fotodiode-arrays met hoge dichtheid.

De SR-6500 beschikt over de volgende Noise Equivalence Radiance (NER)-prestaties met een glasvezel van 1,5 meter:

 

0,8 x 10-9 W/cm2/nm/sr bij 400 nm

0,3 x 10-9 W/cm2/nm/sr @ 1500 nm

5,8 x 10-9 W/cm2/nm/sr bij 2100 nm

NER is een maatstaf voor de gevoeligheid van het instrument.

Andere kenmerken van de SR-6500 zijn onder meer:

  • Volledig vaste optiek – geen bewegende delen voor robuuste betrouwbaarheid
  • Automatische belichting, automatische donkerstroomsluiter
  • DARWin SP Data Acquisition-software slaat alle scans op als ASCII-bestanden voor gebruik met andere softwareprogramma's
  • Voor veldwerk kan de SR-6500 in een rugzak worden geplaatst. Hij werkt op één lithium-ionbatterij. Er zijn er twee beschikbaar voor maximaal 6 uur scannen in het veld.

 

Vraag hier de brochure aan van de SR-6500
soils_multiple_plots_darwin[1].jpg

Software met toegang tot mineralenidentificatiebibliotheken

Optionele EZ-ID-monsteridentificatiesoftware biedt toegang tot mineralenidentificatiebibliotheken – zeer nuttig voor het identificeren van kleisoorten in de bodem. Met behulp van algoritmen voor patroonmatching koppelt EZ-ID uw doelscan aan bekende monsters en biedt een bijpassend “betrouwbaarheidsniveau”-percentage. U kunt er ook snel scans van bekende monsters mee maken en uw eigen regiospecifieke bodembibliotheek creëren.

Omdat de DARWin-software al uw spectra opslaat als ASCII-bestanden, kan deze eenvoudig worden geïmporteerd in analyse- of chemometrische programma's van derden, zoals TSG, Camo's Unscrambler en R2.

Afbeelding: Elk Spectral Evolution-instrument bevat DARWin SP Data Acquisition-software. Scans kunnen worden vergeleken met behulp van meerdere scans in één plot.

Ook voor andere toepassingen voor bodemanalyse

Naast het meten van het fosforgehalte kunnen andere toepassingen voor bodemanalyse bestaan uit: stikstofmeting, vruchtbaarheid van de bovengrond, erosierisico, hydraulische eigenschappen, bodemdegradatie, totaal organische koolstof, organisch materiaal in de bodem, CEC en indirecte meting van de pH van de bodem.

Meer informatie over het meten van fosfor in de bodem?

Voor meer informatie neemt u contact op met onze specialisten spectroscopie.
Neem vandaag nog contact met ons op

Fosfor meten in de bodem

Inventech is dé specialist in NIR-spectroscopie; ook voor het meten van fosfor in de bodem.