Inventech Menu
Dutch
soy-beans.jpg

Methoden vocht meten in soja

Als producent is het kennen van het vochtgehalte tijdens elke productiefase een must voor kwaliteit én kostenbeheersing.  Er zijn verschillende methoden om vocht te meten in soja:

  1. Karl Fischer Titratie
  2. Loss on Drying
  3. Nabij-Infrarood (NIR)
  4. Op basis van geleidbaarheid
  5. Microgolfresonantie

Hoe kiest u de beste methoden voor een vochtanalyse in soja?

Het kiezen van de juiste methode voor vochtbepaling in soja kan lastig zijn. Er zijn een aantal factoren die u kunnen helpen bij het bepalen van de beste meetmethode voor uw proces:

1. Waarom is het belangrijk om het vochtpercentage te meten in soja?

Wist u dat de microgolftechnologie van TEWS een zeer belangrijke rol kan spelen in het droogproces van sojabonen? Met een vochtgehalte van 12% geven de sojabonen de meeste olie af tijdens het persen. De TEWS-microgolftechnologie zorgt ervoor dat de sojabonen worden gedroogd tot het ingestelde punt voor opslag en voorkomen overdrogen, wat ervoor zorgt dat de bonen in de best mogelijke conditie zijn voor de volgende verwerkingsstappen. 

Deze olie is/wordt momenteel zeer waardevol! Mis de kans niet om er het maximale uit te halen. 

Dhr. B. van den Bosch, Directeur Productie Rombouts Coffee ook vertelt over zijn ervaringen met de inline vocht analyzer van TEWS:

“Dhr. B. van den Bosch, Directeur Productie Rombouts Coffee: “Er zijn veel verschillende manieren om vocht te meten. Met de inline vocht analyzer van Tews hebben we een methode om snel en accuraat vocht te kunnen meten tot diep in de bonen. Met de resultaten kunnen we sturingen bijsturen zodat er energie bespaard kan worden en onze CO2 footprint verlaagt. Niet onbelangrijk: dankzij de inline vochtmeting kunnen we ook heel gemakkelijk aantonen te voldoen aan het wettelijke toegestane vochtpercentage van minder dan 5% in de afgewerkte koffie”.

2. Hoe snel wenst u resultaat met een vochtmeting in soja?

De Karl Fischer Titratie en Loss on Drying zijn methodes die in het laboratorium worden toegepast en aanzienlijk langer duren. Bij de Karl Fischer Titratie is het van belang uw product in oplossing te krijgen. Voor vaste stoffen als soja kan dat moeilijkheden geven. Bovendien is het belangrijk dat er analisten in huis aanwezig zijn die de metingen kunnen interpreteren. Bij de LOD-methode worden vluchtige componenten  zoals bijvoorbeeld vet die net als water verdampen, ook gemeten. De eerste twee methoden zijn destructief voor het monster dat u gebruikt. Wenst u het proces direct bij te sturen, dan kiest u voor een in-line meting. Alleen de methoden Nabij-Infrarood en Microgolfresonantie zijn in line in het proces toe te passen voor vochtanalyse. U kunt de vochtanalyzer direct koppelen aan uw procesautomatisering. Als het vochtgehalte buiten specificaties dreigt te gaan dan kunt u direct tal van procesparameters wijzigen. Uw proces is zo beter onder controle, wat  zorgt voor besparingen door minder afval of lager energieverbruik, maar ook voor betere en constantere productkwaliteit.

Een afweging is ook de vorm van uw product. In sojabonen is het makkelijk voor te stellen dat het vochtgehalte in de kern van de boon hoger is dan aan de buitenkant. De indringdiepte van Nabij-Infrarood is minder dan microgolven. Nabij-Infrarood analyzers zouden dus minder betrouwbaar kunnen zijn in zo’n geval. Wel kunt u met NIR direct het gehalte vet en eiwit meten. Mocht u deze drie parameters tegelijkertijd willen meten dan kan NIR een economisch aantrekkelijke oplossing bieden. 

3. Hoeveelheid vocht is in de soja aanwezig?

Het dynamisch meetbereik van de vochtanalyzer moet overeenkomen met de specificaties van uw product. Vochtmetingen worden idealiter gedaan bij de grondstoffen aan het begin van het proces, voor en na de droogstap en aan het einde van het proces. Afhankelijk van uw procesinstallaties volstaat het echter om het vochtgehalte van soja direct na het droogproces te meten. Hierbij speelt ook de temperatuur van uw product een rol. Hogere temperaturen kunnen de betrouwbaarheid van de metingen negatief beïnvloeden. Onze specialisten vertellen u graag wat de beste oplossing is voor uw productieproces in soja.

Ontdek de mogelijkheden omtrent het meten van vocht in soja

Onze specialisten informeren en adviseren u graag over het meten van vocht in soja. 

Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op
Neem vandaag nog contact met ons op voor de juiste soja vochtanalyse voor uw proces

Vocht meten in soja

Inventech is dé expert in vocht meten in soja. Neem contact op met onze product managers voor meer informatie.