Inventech Menu
Dutch
koffie.jpg

Methoden vocht meten in koffie

Als producent is het kennen van het vochtgehalte tijdens elke productiefase een must voor kwaliteit én kostenbeheersing.  Er zijn echter wel vijf methoden om vocht te meten in koffie:

  1. Karl Fischer Titratie
  2. Loss on Drying
  3. Nabij-Infrarood (NIR)
  4. Op basis van geleidbaarheid
  5. Microgolfresonantie

Hoe kiest u nu de beste methode voor vochtanalyse voor koffie?

Het kiezen van de juiste methode voor vochtbepaling kan lastig zijn en er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. Er zijn echter wel een aantal factoren die u kunnen helpen bij het bepalen van de beste meetmethode voor uw proces:

Stelt u zich allereerst de vraag waarom het voor u belangrijk is om vocht te meten in koffie.

Wilt u met name de kwaliteit van uw product verbeteren of op een gewenst hoog niveau houden? Of bent u vooral geïnteresseerd in een efficiënter droogproces, waarbij u energie bespaart en de productiviteit verhoogt? Wat u wenst te bereiken is een belangrijke factor bij het bepalen van de beste meetmethode voor uw organisatie. Overigens zorgt de keuze voor een inline vocht analyser vaak voor winst op meer dan één terrein, zoals Dhr. B. van den Bosch, Directeur Productie Rombouts Coffee ook vertelt over zijn ervaringen met de inline vocht analyzer van TEWS:

“Dhr. B. van den Bosch, Directeur Productie Rombouts Coffee: “Er zijn veel verschillende manieren om vocht te meten. Met de inline vocht analyzer van Tews hebben we een methode om snel en accuraat vocht te kunnen meten tot diep in de bonen. Met de resultaten kunnen we sturingen bijsturen zodat er energie bespaard kan worden en onze CO2 footprint verlaagt. Niet onbelangrijk: dankzij de inline vochtmeting kunnen we ook heel gemakkelijk aantonen te voldoen aan het wettelijke toegestane vochtpercentage van minder dan 5% in de afgewerkte koffie”.

Een tweede afweging die u dient te maken is hoe snel u resultaat wenst.

De Karl Fischer Titratie en Loss on Drying zijn methodes die in het laboratorium worden toegepast en aanzienlijk langer duren. Bij de Karl Fischer Titratie is het van belang uw product in oplossing te krijgen. Voor vaste stoffen als koffie kan dat moeilijkheden geven. Bovendien is het belangrijk dat er analisten in huis aanwezig zijn die de metingen kunnen interpreteren. Bij de LOD-methode worden vluchtige componenten  zoals bijvoorbeeld alcohol of vet die net als water verdampen, ook gemeten. De eerste twee methoden zijn destructief voor het monster dat u gebruikt. Wenst u het proces direct bij te sturen, dan kiest u voor een in-line meting. Alleen de methoden Nabij-Infrarood en Microgolfresonantie zijn in line in het proces toe te passen voor vochtanalyse. .U kunt de vochtanalyzer direct koppelen aan uw procesautomatisering. Als het vochtgehalte buiten specificaties dreigt te gaan dan kunt u direct tal van procesparameters wijzigen. Uw proces is zo beter onder controle, wat  zorgt voor besparingen door minder afval of lager energieverbruik, maar ook voor betere en constantere productkwaliteit.

Een afweging is ook de vorm van uw product. In koffiebonen is het makkelijk voor te stellen dat het vochtgehalte in de kern van de boon hoger is dan aan de buitenkant. De indringdiepte van Nabij-Infrarood is minder dan microgolven. Nabij-Infrarood analyzers zouden dus minder betrouwbaar kunnen zijn in zo’n geval.

Een laatste afweging die van invloed is op de keuze voor een methode is de hoeveelheid vocht welke in het product aanwezig is.

Het dynamisch meetbereik van de vochtanalyzer moet overeenkomen met de specificaties van uw product. Vochtmetingen worden idealiter gedaan bij de grondstoffen aan het begin van het proces, voor en na de droogstap en aan het einde van het proces. Afhankelijk van uw procesinstallaties volstaat het echter om het vochtgehalte direct na het droogproces te meten. Hierbij speelt ook de temperatuur van uw product een rol. Hogere temperaturen kunnen de betrouwbaarheid van de metingen negatief beïnvloeden.

Meer informatie over de in-line vochtanalyzer van TEWS vindt u hier.

Inventech Benelux; uw partner voor het meten van vocht in koffie

Inventech Benelux is een specialistische leverancier van geavanceerde analyse instrumenten. Met ons assortiment, complementerende service en expertise, leggen wij de nadruk op de volledige ontzorging van onze klanten rondom meetprocessen. We adviseren, verlenen service en voeren kalibratie- en onderhoudswerkzaamheden. Ons assortiment in analyse-instrumenten voor het accuraat meten van vocht in koffie is toepasbaar in het laboratorium, at-line of in-line.

Ontdek de mogelijkheden omtrent het meten van vocht in koffie

Onze product managers informeren en adviseren u graag over het meten van vocht in koffie. Lees hier ook meer over de voordelen van een vocht- en dichtheidsmeting in koffie. 

Naast vochtmetingen voor koffie leveren wij ook instrumenten die u kunnen helpen om de grootte van koffiegranulaat te kunnen meten. Een goede kop koffie of espresso is immers afhankelijk van deeltjesgrootte én deeltjesgrootteverdeling. 

Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op voor het meten van vocht in koffie of deeltjesgrootte.
Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

Vocht meten in koffie?

Onze product managers informeren en adviseren u graag!