Inventech Menu
Dutch
istock-181954091small.jpg

Visvoer van hoge kwaliteit produceren

Regelmatige controles van het vochtgehalte en de dichtheid zijn daarom noodzakelijk om visvoer van hoge kwaliteit te produceren. De algemene methode voor kwaliteitscontrole is een laboratoriummeting. Operators in het visvoerproces nemen handmatig monsters uit de productie en om het vocht- en dichtheidsgehalte in een laboratorium te analyseren. Dit levert de vocht- en dichtheidswaarden op die, afhankelijk van de methode, tussen de 5 minuten en enkele uren kunnen duren. Het nemen van monsters is zowel tijdrovend als arbeidsintensief en de gemeten waarden zijn over het algemeen te laat beschikbaar om het productieproces adequaat te kunnen beheersen.

Beheersen van het proces met een continue (in-line) meting

TEWS Elektronik heeft een meettechniek ontwikkeld waarmee het vochtgehalte en de dichtheid van het visvoer continu kunnen worden gemeten tijdens het productieproces. Met behulp van bypass-sensoren die in het proces zijn geïntegreerd, worden de waarden in enkele seconden betrouwbaar en nauwkeurig gemeten en gevisualiseerd. Een snelle en gerichte interventie in het productieproces is dus mogelijk. Verbeterde controle van de productieprocessen leidt tot energiebesparing en minder verspilling en een betere kwaliteit van visvoer. Kortom, vocht- en dichtheidsmetingen tijdens het proces verhogen de efficiëntie van de gehele productieketen.

mw4260mw4270.png

Microgolfresonantietechnologie voor het real-time beheersen van het productieproces van visvoer

De gepatenteerde meetmethode is gebaseerd op microgolfresonantietechnologie. Zodra het materiaal door het veld van de microgolfsensor gaat, veranderen de resonantie-eigenschappen ervan afhankelijk van het watergehalte. Een enkele configuratie van de systemen is alles wat nodig is om continu en betrouwbaar te werken. Het bijzondere unieke aan deze technologie is de onafhankelijkheid van kleur, dichtheid, korrelgrootte of oppervlakte-invloeden van het te meten product. In tegenstelling tot de zogenaamde NIR-methode, die het vochtgehalte alleen op het oppervlak meet, bepaalt de microgolfmeetapparatuur ook het kernvocht in de binnenkant van het product.

Werking van de microgolfresonantiemethode

Watermoleculen behoren tot de kleinste moleculen die positief en negatief geladen zijn. De vochtsensor genereert een laag energetisch elektromagnetisch veld, welke een reactie aangaat met  de watermoleculen in het productmonster. Omdat het microgolfveld enkele centimeters in het monster binnendringt, wordt niet alleen water aan het oppervlak maar ook in de kern van het product gemeten.

Het productmonster vermindert de voortplantingssnelheid van het microgolfveld en de watermoleculen in het monster worden voortdurend uitgelijnd met het elektromagnetische veld, waardoor het van energie wordt beroofd. De vochtmeter meet continu deze twee effecten, die ook wel de dubbele parametermethode wordt genoemd.

Een vochtwaarde wordt vervolgens berekend op basis van de resonantieparameters. De vochtmeter wordt bij ingebruikname gekalibreerd met behulp van een laboratoriummethode (bijvoorbeeld de LOD-methode of Karl Fischer-titratie), zodat het vochtgehalte van het product kan worden weergegeven, opgeslagen of verwerkt als een percentage.

De microgolfresonantiewerkwijze kan ook worden gebruikt voor het meten van de bulkdichtheid.

Webinar Vocht in diervoeders meten

Voor meer informatie over het meten van vocht en dichtheid meten in visvoer, kunt u hier het webinar bekijken over het meten van vocht in diervoeders. 

Meer informatie over het meten van vocht en dichtheid in visvoer?

Neem daarvoor contact op met onze Product Manager Kees van der Sar
Neem vandaag nog contact met ons op

Vocht en dichtheid meten in visvoer; met één enkele meting het productieproces bijsturen

Voor het beheersen van het productieproces en kwaliteitscontrole van visvoer, neemt u contact op met Inventech