Inventech Menu
Dutch

Verschillende methoden om viscositeit te meten in voeding

Maar hoe weet u nu wat de juiste in-line viscositeitsanalyzer is voor uw voedingsproces? Er zijn immers verschillende analyzers op de markt welke gebruik maken van verschillende meetmethoden die in-line in voedingsprocessen kunnen worden gebruikt.

Rotatie, vibratie en torsie zijn verschillende methoden voor een in-line viscositeitsmeting geschikt voor de voedingsindustrie. Deze methoden worden gebruikt voor alle soorten vloeistoffen, pasta’s en slurries. 

Vibratie:  Een resonator wordt ondergedompeld in een vloeistof en de mate van demping afkomstig van de vloeistof wordt gemeten om de viscositeit te bepalen. Er wordt simpelweg een staafje in het proces ingebouwd.

Torsie: in een torsiebalans wordt de uitslag gemeten tussen twee cilinders, waarvan de binnenste met vaste snelheid ronddraait. In de ringvormige (annulaire) ruimte tussen de twee cilinders bevindt zich de te meten vloeistof

Rotatie: Een spindel (cilinder of schijf) wordt ondergedompeld in de te onderzoeken vloeistof en vervolgens wordt de kracht gemeten die de spindel nodig heeft om de traagheid van de vloeistof te overwinnen. De viscositeitsmeter stelt vervolgens de viscositeit van de meetvloeistof vast.

Foto: De vibratietechnologie van Sofraser

 

De voor- en nadelen van de verschillende technieken voor het meten van viscositeit in voeding

Rotationele technieken hebben meer last van procesfluctuaties of wel trillingen en flowveranderingen. En daarnaast is de techniek minder goed in het proces te integreren. Vaak dient het gehele proces te worden aangepast om een in-line meting mogelijk te maken.

De vibratietechniek is zeer nauwkeurig, kan gemakkelijk in het proces worden geïntegreerd (klein, penvormig) en heeft geen last van procestrillingen of flowveranderingen.

Producent van kruidenmixen en aromapasta's Nactis vertelt hoe hij 25% meer productie kan maken door in-line viscositeitsmeter (MIVI).

De meest betrouwbare viscositeitsmeters voor een in-line meting in voedingsproducten

Sofraser is de uitvinder van vibratie-viscositeitsmeters bij resonantiefrequentie die reeds 30 jaar in vele uiteenlopende processen zorgt voor betrouwbare en flexibele viscositeitsmetingen. Er zijn verschillende soorten vibratie-viscositeitsmeters bij resonantiefrequentie in verschillende prijsklassen; in-tank, online, in-line en at-line. 

De MIVI sensor van Sofraser kan in-line worden gebruikt, bijvoorbeeld bij sproei droogprocessen voor het maken van (melk)poeder. Of in de productie van (aroma)pasta’s, sauzen, crèmes of fondants waarbij kennis over de viscositeit het proces van drogen en afvullen optimaliseert en (mede) zorgdraagt voor een consistent hoogwaardige kwaliteit van het eindproduct.

Doordat de MIVI-sensor ATEX-gecertificeerd is, onder hoge druk (tot 250 bar) en bij hoge temperatuur presteert, is de meting uitermate geschikt voor voedingsprocessen. De MIVI analyzer van Sofraser is beschikbaar in diverse uitvoeringen en aanvullende opties. En er zijn diverse montage mogelijkheden zoals wandmontage (in een reactor of vat), in-line (bypass) en in een meetkamer (voor kleine en flexibele leidingen). 

Contact

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Inventech is specialist in viscositeitmeters voor de voedingsindustrie