In-line viscositeit metingen hebben tal van voordelen
In tal van productieprocessen in de voedingsindustrie speelt viscositeit een sleutelrol in het aansturen van het productieproces. Denk bijvoorbeeld aan chocola, de productie van (aroma)pasta’s, sauzen, crèmes, fondants of melkpoeder.
Kennis over de viscositeit van voedingsproducten maakt het mogelijk het productieproces van drogen en/of afvullen te optimaliseren en zorgt (mede) voor een consistent hoogwaardige kwaliteit van het eindproduct. In de (melk)poederproductie draagt het sturen op de viscositeit in de vloeibare fase bij aan een efficiënter sproeidroogproces.
Hoewel viscositeitsmetingen in de voedingsindustrie al veel worden gebruikt, geldt dat niet voor in-line viscositeitsmetingen. Juist in deze tijd van stijgende kosten van ingrediënten en materialen, het toenemend aantal concurrenten, de hogere verwachtingen van de klant en de wens om milieubewuster te produceren, kunnen voedingsproducenten met een in-line of online viscositeitsmeter veel winst behalen. Met een in-line of online meting kan het proces real-time worden aangestuurd; de meting vindt niet langer handmatig plaats. Het zorgt voor een constante hoogwaardige productkwaliteit en meetbare besparingen (zoals minder scrap of recalls, verminderd energieverbruik en een versnelde time-to-market).