Inventech Menu
Dutch

In-line viscositeit metingen hebben tal van voordelen

In tal van productieprocessen in de voedingsindustrie speelt viscositeit een sleutelrol in het aansturen van het productieproces. Denk bijvoorbeeld aan chocola, de productie van (aroma)pasta’s, sauzen, crèmes, fondants of melkpoeder.

Kennis over de viscositeit van voedingsproducten maakt het mogelijk het productieproces van drogen en/of afvullen te optimaliseren en zorgt (mede) voor een consistent hoogwaardige kwaliteit van het eindproduct. In de (melk)poederproductie draagt het sturen op de viscositeit in de vloeibare fase bij aan een efficiënter sproeidroogproces.

Hoewel viscositeitsmetingen in de voedingsindustrie al veel worden gebruikt, geldt dat niet voor in-line viscositeitsmetingen. Juist in deze tijd van stijgende kosten van ingrediënten en materialen, het toenemend aantal concurrenten, de hogere verwachtingen van de klant en de wens om milieubewuster te produceren, kunnen voedingsproducenten met een in-line of online viscositeitsmeter veel winst behalen. Met een in-line of online meting kan het proces real-time worden aangestuurd; de meting vindt niet langer handmatig plaats. Het zorgt voor een constante hoogwaardige productkwaliteit en meetbare besparingen (zoals minder scrap of recalls, verminderd energieverbruik en een versnelde time-to-market).

Verschillende methoden om viscositeit te meten in voeding

Maar hoe weet u nu wat de juiste in-line viscositeitsanalyzer is voor uw voedingsproces? Er zijn immers verschillende analyzers op de markt welke gebruik maken van verschillende meetmethoden die in-line in voedingsprocessen kunnen worden gebruikt.

Rotatie, vibratie en torsie zijn verschillende methoden voor een in-line viscositeitsmeting geschikt voor de voedingsindustrie. Deze methoden worden gebruikt voor alle soorten vloeistoffen, pasta’s en slurries. 

Vibratie:  Een resonator wordt ondergedompeld in een vloeistof en de mate van demping afkomstig van de vloeistof wordt gemeten om de viscositeit te bepalen. Er wordt simpelweg een staafje in het proces ingebouwd.

Torsie: in een torsiebalans wordt de uitslag gemeten tussen twee cilinders, waarvan de binnenste met vaste snelheid ronddraait. In de ringvormige (annulaire) ruimte tussen de twee cilinders bevindt zich de te meten vloeistof

Rotatie: Een spindel (cilinder of schijf) wordt ondergedompeld in de te onderzoeken vloeistof en vervolgens wordt de kracht gemeten die de spindel nodig heeft om de traagheid van de vloeistof te overwinnen. De viscositeitsmeter stelt vervolgens de viscositeit van de meetvloeistof vast.

De voor- en nadelen van de verschillende technieken voor het meten van viscositeit in voeding

Rotationele technieken hebben meer last van procesfluctuaties of wel trillingen en flowveranderingen. En daarnaast is de techniek minder goed in het proces te integreren. Vaak dient het gehele proces te worden aangepast om een in-line meting mogelijk te maken.

De vibratietechniek is zeer nauwkeurig, kan gemakkelijk in het proces worden geïntegreerd (klein, penvormig) en heeft geen last van procestrillingen of flowveranderingen.

De meest betrouwbare viscositeitsmeters voor een in-line meting in voedingsproducten

Sofraser is de uitvinder van vibratie-viscositeitsmeters bij resonantiefrequentie die reeds 30 jaar in vele uiteenlopende processen zorgt voor betrouwbare en flexibele viscositeitsmetingen. Er zijn verschillende soorten vibratie-viscositeitsmeters bij resonantiefrequentie in verschillende prijsklassen; in-tank, online, in-line en at-line. 

De vernieuwde MIVI sensor van Sofraser kan in-line worden gebruikt, bijvoorbeeld bij sproei droogprocessen voor het maken van (melk)poeder. Of in de productie van (aroma)pasta’s, sauzen, crèmes of fondants waarbij kennis over de viscositeit het proces van drogen en afvullen optimaliseert en (mede) zorgdraagt voor een consistent hoogwaardige kwaliteit van het eindproduct.

Doordat de MIVI-sensor ATEX-gecertificeerd is, onder hoge druk (tot 250 bar) en bij hoge temperatuur presteert, is de meting uitermate geschikt voor voedingsprocessen. De MIVI analyzer van Sofraser is beschikbaar in diverse uitvoeringen en aanvullende opties. En er zijn diverse montage mogelijkheden zoals wandmontage (in een reactor of vat), in-line (bypass) en in een meetkamer (voor kleine en flexibele leidingen). 

Nieuwsgierig wat wij voor uw bedrijf in voeding kunnen betekenen?

Neem vandaag nog contact op met onze product managers. Zij helpen u graag vooruit en informeren u graag hoe u uw product en productieproces kunt optimaliseren. 

Contact

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Inventech is specialist in viscositeitmeters voor de voedingsindustrie