Inventech Menu
Dutch
tomatoketchup.png

Ketchup

Tomatenpuree wordt ook gebruikt als rauw ingrediënt voor ketchup, andere tomatensauzen en soepen. Ketchup wordt gemaakt door ui, wortel en andere hartig geurige groentebouillon en smaakstoffen zoals kruiden, specerijen, zout, suiker en azijn toe te voegen aan tomatenpuree (tomatenconcentraat) en te verwarmen tot concentraat.

De zoetheid, zuurheid en zoutheid van ketchup beïnvloeden de smaak van gerechten, en de dikte ervan kan van invloed zijn op hoe goed ingrediënten zich vermengen in gerechten zoals pasta.

Daarom is de mate waarin ketchup is ingekookt uiterst belangrijk. In-line BRIX en refractometers worden gebruikt om deze cruciale smaak te behouden. Er zijn geen monstervoorbereidingsstappen benodigd bij het gebruik van een in-line refractometer. Voor soepen en tomatensauzen zijn soortgelijke controles benodigd.

Concentratiemeting van de (voor)mengoplossing na persen

Controleer of de tomatensapconcentratie (Brix) gemaakt van grondstoffen binnen de specificaties valt.

Monitoren van de mengverhouding met feedbacksysteem in-line refractometer

De in-line BRIX of refractometer van Atago meet in realtime de mengverhouding en reageert door het stroomvolume te wijzigen.

Lees hier meer over de in-line BRIX meter van Atago en download de brochure.

Controle van het concentraat met in-line BRIX-meting

Een in-line BRIX meter wordt in deze gebruikt om de concentratie te controleren.

BRIX-voorbeeld Ketchup

Voor tomatenketchup moet het gehalte aan oplosbare vaste stoffen groter zijn dan of gelijk zijn aan 25% BRIX. Wanneer oplosbare vaste stoffen meer dan 8% BRIX maar minder dan 25% BRIX zijn, wordt dit tomatensaus genoemd.

BRIX-voorbeeld tomatenpuree

Voor tomatenpuree moet het gehalte aan ongezouten oplosbare vaste stoffen niet minder zijn dan 8% BRIX maar minder dan 24% BRIX. Wanneer het verder wordt geconcentreerd en de oplosbare vaste stoffen meer dan 24% BRIX worden, wordt het tomatenpasta genoemd.

tomatenpuree-afvullen.png

Laatste controle vóór het bottelen van tomatenproducten met in-line refractometer

Een laatste controle van het product voordat het wordt gebotteld, wordt uitgevoerd om er zeker van te zijn dat het binnen de specificaties valt. Het regelen van de omschakeling tussen verschillende vloeistoffen kan helpen om vloeistofverlies te verminderen.

Extra's:

Bij het overschakelen op een nieuwe vloeistof op de productielijn kan gecontroleerd worden of de concentratie veranderd is of niet.

De in-line BRIX-meter kan worden gebruikt om het juiste concentratieniveau te bewaken van de bijtende soda of perazijnzuur die wordt gebruikt om het leidingsysteem te ontsmetten.

Inventech is dé specialist voor in-line BRIX en refractometers. Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie.
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie

Het suikergehalte of de concentratie bepalen in tomatenproducten met in-line BRIX of refractometer

Inventech is dé specialist in in-line BRIX of refractiemeters, ook in tomatenproducten.