Inventech Menu
Dutch
organic-brown-bread-slice-placed-wooden-board-rustic-style.jpg

Onderzoek naar watergehalte brood

In een recent onderzoek werd water aangebracht op het oppervlak van verschillende sneetjes brood. Scans van het brood werden gemaakt met perClass Mira Software en met Headwall's MV.C NIR hyperspectrale beeldvormende sensor op de perClass Mira Stage. Dit proces werd in de loop van een uur herhaald terwijl het water verdampte. Op basis van deze scans werd een regressiemodel gemaakt om het watergehalte van het brood te schatten.

Foto door KamranAydinov op Freepik

Informatie over Headwall's MV.C NIR hyperspectrale sensor

Regressiemodellering

Met behulp van de hyperspectrale beeldvormingsscans werd een perClass Mira classificatiemodel getraind om onderscheid te maken tussen de achtergrond en het sneetje brood, en het sneetje brood werd als object uitgesegmenteerd. Dit object kreeg vervolgens een waarde toegewezen van 0 tot 60, waarbij werd aangegeven hoeveel minuten er waren verstreken sinds het water werd aangebracht. De perClass Mira software maakte vervolgens een regressiemodel met behulp van de gemiddelde spectra van het brood en voorspelde het vochtgehalte van het oppervlak van de andere stukken brood. Naast de schatting van het vochtgehalte kunnen ook de rondheid en grootte van de gebakken producten worden bepaald via de perClass Mira software en downstream worden geëxporteerd voor inline actie.

 

mv.scanpackages_1-29-24stageonly.png

Voordelen van hyperspectrale beeldvorming

De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat perClass Mira het vochtgehalte aan het oppervlak kan bepalen zonder het product te verhitten en mogelijk te veranderen. Hyperspectrale beelden kunnen in realtime gescand en geanalyseerd worden, wat snellere informatie over het product oplevert en mogelijk 100% productinspectie om de kwaliteit te garanderen. Headwall's MV.C NIR gecombineerd met perClass Mira Software en Scanning Stage biedt een tool voor snelle en contactloze oplossingen voor uw industriële bakbehoeften.

Hier leest u er meer over:

https://www.cscscientific.com/application-library/articles-and-testimonials/articles/measuring-moisture-contents-in-the-snack-food-and-baking-industries

Foto:perClass Scanning Stage

Meer informatie over de MV.C NIR met PerClass Mira Scanopstelling?

Neem contact op met onze specialist in spectroscopie Kees van der Sar.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie

Schatting van de vochtigheid van het broodoppervlak: Snelle contactloze meting.

Inventech is dé specialist in NIR-instrumentatie, ook voor de bakindustrie.