Inventech Menu
Dutch

Gasexplosie niet per definitie risicovoller dan stofexplosie

Maximale explosiedruk bij gassen en stof ongeveer even groot

Over de risico’s en het gevaar van een stofexplosie zijn nogal wat onduidelijkheden. Zo zou er veel stof voor nodig zijn om een explosie te veroorzaken, zijn gasexplosies volgens sommigen heftiger dan stofexplosies, is opsluiting een vereiste, kan stof alleen worden ontstoken door een sterke ontstekingsbron en wordt zelfs weleens beweerd dat stoflagen niet kunnen ontsteken. Niets is echter minder waar!

Gasexplosies zijn niet per definitie risicovoller dan stofexplosies. Gasexplosiegevaar wordt doorgaans wel als risicovoller ervaren dan mogelijke stofexplosiezones en er worden in gasexplosiegevaarlijke zones veel eerder maatregelen getroffen om een gasexplosie tegen te gaan. Zo is een grote gastank gevoelsmatig van een hoger risico wanneer het gaat om veiligheid dan een meelsilo.  

De maximale explosiedruk bij gassen en stoffen zijn echter ongeveer even groot en laagdiktes van 1 mm stof zijn doorgaans al ruim voldoende om een explosieve stofwolk te vormen. Zo heeft polyethyleen stof een Pmax van circa 7 bar en methaan circa 8 bar. De effecten van stofexplosies zijn doorgaans echter wel even ernstig als die bij een gasexplosie. Zeer lage stofconcentraties kunnen al brandbaar zijn!

Naast het risico van een stofexplosie kan stof ook zorgen van een shut-down van het productieproces, wat hoofdzakelijk financiële gevolgen heeft. Het continu meten van stofemissie is dus niet alleen een belangrijke meting voor uw proces wanneer u moet voldoen aan de wettelijke eisen op het gebied van emissie. 

Passende oplossing

Eén van de maatregelen die u in ieder geval kunt nemen om stofexplosiegevaar te verminderen en de veiligheid te bewaken is door het monitoren van zelfs de laagste stofconcentraties met de juiste stofanalyzer. Zo kunt u direct ingrijpen wanneer de stofconcentratie gevaarlijk dreigt te worden.

Of het nu gaat om het meten van stofconcentraties in (open)ruimtes of in rookgas kanalen, wij hebben voor elke stofapplicatie een passende oplossing, uitvoerbaar als ATEX variant en met diverse opties gericht op uw proces. De analyzers zijn gecertificeerd volgens de laatste normen en standaarden en stellen u in staat zowel technisch als commercieel de beste oplossing te selecteren voor uw proces.

Voor meer informatie over het meten van stofconcentraties neemt u contact op met John Heidenreich, Manager Procestechnologie via email of tel.nr. 0162 - 460 404. 

Neem vandaag nog contact met ons op

Heeft u interesse in onze dienstverlening?

Neem contact op voor meer informatie, wij helpen u graag verder met uw applicatie