Inventech Menu
Dutch

Desinfecterend middel of toch niet?

Snel de concentratie ethanol of isopranol in (hand)desinfectie middelen bepalen

Verschillende EU-landen hebben de afgelopen maanden aan ECHA en de Europese Commissie gemeld dat de COVID-19-pandemie heeft geleid tot een groter aantal niet-conforme (hand) desinfectiemiddelen op de markt. Vele landen meldden producten te hebben gevonden waarvan werd beweerd dat ze ontsmettingsmiddelen waren, maar die een formulering hadden die niet voldoende actief kan zijn tegen virussen, bijvoorbeeld vanwege onvoldoende concentraties van werkzame stoffen met virucidale activiteit die de verspreiding van virussen stopt.

Het actieve ingrediënt in (hand)desinfectiemiddelen is alcohol, ofwel ethyl- of isopropyl alcohol. De ideale concentratie is ongeveer 80% voor ethylalcohol (ethanol) en 75% voor isopropyl alcohol (isopropanol). Alleen handgel met dit alcoholpercentage kan net als zeep het vetmembraan van het coronavirus oplossen. Een lager alcoholpercentage werkt minder goed. Dranken als whisky en wodka, met 40 procent alcohol, lossen het virus bijvoorbeeld niet even effectief op.

Begin maart testte Herman Goossens, professor microbiologie aan het Universitair ziekenhuis Antwerpen, de samenstelling van vijf merken "desinfecterende" handgel, waarvan er slechts twee voldeden aan de specificaties om echt als desinfecterende handgel te kunnen worden aangemerkt. Een eenvoudige, snelle en niet destructieve concentratietest kan voorkomen dat een ineffectief hand desinfecterend middel wordt geproduceerd of gebruikt. 

Hier leest u meer over het gebruik van NIR bij het bepalen of een handgel of zeep voldoende desinfecterende bestanddelen bevat

 

Neem vandaag nog contact met ons op

Heeft u interesse in onze dienstverlening?

Neem contact op voor meer informatie, wij helpen u graag verder met uw applicatie