Inventech Menu
Dutch

Aardappelveredelaars krijgen het druk met ontwikkeling klimaatbestendige aardappelgewassen

naturaspec.jpg

Klimaatverandering brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor de landbouw, waaronder aardappelteelt. Veredelaars staan voor de taak rassen te ontwikkelen die beter bestand zijn tegen extremere weersomstandigheden, zoals veranderende neerslagpatronen, waaronder mogelijk langere periodes van droogte, maar ook zwaardere regenval tijdens korte periodes. Dit kan leiden tot uitdagingen bij het reguleren van de bodemvochtigheid en het beheersen van wateroverlast, wat beide invloed heeft op de groei en opbrengst van aardappelen.

Stijgende temperaturen zijn van invloed op groeicycli van aardappelplanten. Hogere temperaturen kunnen leiden tot een verhoogd risico op hitte stress, vooral tijdens bloei en knolzetting. Dit kan de opbrengst en de kwaliteit van aardappelen verminderen. Ook kunnen veranderingen in het klimaat de verspreiding en intensiteit van ziekten en plagen die aardappels treffen beïnvloeden, het kan veranderingen in bodemcondities veroorzaken (naast vochtigheid, ook bodemtemperatuur en -samenstelling) die van invloed zijn op groeiomstandigheden van aardappelplanten.

funny-potatoes.jpg

Impact van gewasbeschermingsmiddelen op klimaatverandering

Omdat het productieproces van synthetische gewasbeschermingsmiddelen en sommige biologische gewasbeschermingsmiddelen gepaard kan gaan met de uitstoot van broeikasgassen, zoals kooldioxide (CO2), methaan (CH4) en lachgas (N2O), moet ook worden gezocht naar een soort aardappels die met het gebruik van zo min mogelijk schadelijke pesticiden kan worden geteeld. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kan ook leiden tot verlies van biodiversiteit, vooral in landbouwgebieden waar deze middelen op grote schaal worden gebruikt. Verlies van biodiversiteit kan op zijn beurt bijdragen aan klimaatverandering, aangezien biodiversiteit een cruciale rol speelt bij het reguleren van ecosystemen en het vastleggen van koolstof in de bodem en vegetatie. Voorts kan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen leiden tot verontreiniging van oppervlakte- en grondwater. Sommige pesticiden en herbiciden kunnen worden afgevoerd naar waterwegen en aquatische ecosystemen, waar ze schade kunnen veroorzaken aan waterorganismen en ecosystemen. Hoewel het gebruik van gewasbestrijdingsmiddelen minder grote impact heeft op klimaatverandering is het wel degelijk een belangrijk onderdeel van bredere inspanningen om de landbouwpraktijken te verduurzamen en de negatieve effecten op het milieu en het klimaat te verminderen.

Terwijl deze klimaatveranderingen langzaam maar zeker zichtbaar worden voor boeren, is het noodzaak dat Nederland zich als vierde grootste producent in Europa van aardappelen nu al voorbereid op de toekomst. Immers, voorspellingen wijzen uit dat de huidige wereldproductie van 380 miljoen ton aardappelen per jaar stijgt naar 500 miljoen ton in 2050. Volgens de Nederlandse Aardappel Organisatie biedt die groei veel perspectief voor de hele Nederlandse aardappelketen.

Foto door Racool_studio via Freepik

close-up-farmer-holding-his-hand-some-potatoes-freshly-picked-from-ground-ai-generative.jpg

Het gebruik van een spectroradiometerbij de veredeling van aardappelsoorten met het oog op klimaatverandering biedt verschillende voordelen en toepassingen:

  1. Selectie op klimaatbestendige eigenschappen: Spectroradiometers kunnen worden gebruikt om specifieke fysiologische kenmerken van aardappelplanten te meten die verband houden met hun vermogen om te gedijen onder veranderende klimaatomstandigheden, zoals hitte- en droogtetolerantie, efficiënt gebruik van water en voedingsstoffen, en weerstand tegen ziekten en plagen die kunnen toenemen als gevolg van klimaatverandering.
  2. Identificatie van stressresponsen: Spectroradiometers kunnen veranderingen in het reflectiespectrum van aardappelplanten detecteren die worden veroorzaakt door stressfactoren zoals hitte, droogte, ziekten of plagen. Door deze stressresponsen te meten, kunnen veredelaars snel en nauwkeurig aardappelrassen selecteren die beter bestand zijn tegen de uitdagingen van klimaatverandering.
  3. Voorspelling van groei- en opbrengstpotentieel: Spectroradiometers kunnen worden gebruikt om het groei- en opbrengstpotentieel van verschillende aardappelrassen onder verschillende klimaatomstandigheden te voorspellen. Door de spectrale kenmerken van aardappelplanten te analyseren, kunnen veredelaars rassen identificeren die beter presteren onder specifieke klimaatomstandigheden, zoals hogere temperaturen, veranderende neerslagpatronen en toenemende ziekte- en plaagdruk.
  4. Versnelling van het veredelingsproces: Het gebruik van spectroradiometers kan het veredelingsproces versnellen door het mogelijk te maken om grote aantallen aardappelplanten snel en efficiënt te screenen op gewenste klimaatbestendige eigenschappen. Dit stelt veredelaars in staat om sneller nieuwe aardappelrassen te ontwikkelen die beter zijn aangepast aan de veranderende klimaatomstandigheden.
  5. Optimalisatie van teeltpraktijken: Door spectroradiometers te gebruiken om de respons van aardappelrassen op verschillende teeltpraktijken te meten, zoals irrigatie, bemesting en gewasbescherming, kunnen veredelaars adviseren over de meest geschikte teeltpraktijken voor het verbouwen van klimaatbestendige aardappelgewassen.

Foto door chandlervid85 via Freepik

naturaspec.jpg

NaturaSpec van Spectral Evolution

Hier lees je meer over de full range spectroradiometer van Spectral Evolution.

NaturaSpec van Spectral Evolution
Neem vandaag nog contact met ons op

Heeft u interesse in onze dienstverlening?

Neem contact op voor meer informatie, wij helpen u graag verder met uw applicatie