Inventech Menu
Dutch

Van vangst tot consument: hoe spectrofotometrie de kwaliteit in de visserijsector waarborgt

1685524995495.png

Waarom is spectrofotometrie belangrijk in de visserijsector en hoe komt dit de voedselcontrole en -veiligheid ten goede? De afdeling Vergelijkende Biogeneeskunde - FOOD HUB - van de Universiteit van Padua (Italië) werpt licht op dit onderwerp.

Voldoen aan wettelijke criteria

In de visserijsector is het voldoen aan de eisen van consumenten en controleautoriteiten van cruciaal belang, waarbij de nadruk ligt op de authenticiteit van producten, goede opslagomstandigheden en traceerbaarheid. Om ervoor te zorgen dat visproducten geschikt zijn voor menselijke consumptie, moeten ze aan specifieke wettelijke criteria voldoen.

Deze criteria omvatten naleving van hygiënenormen, verplichte etikettering en specifieke informatie zoals productnaam, soort, visserijzone, productiemethode, categorie vistuig, fysieke staat van het product en minimale houdbaarheid van verpakte artikelen.

Nauwkeurige productidentificatie van belang bij voedselfraude

Spectrofotometrie, met name nabij-infrarood (NIR) spectrofotometrie, biedt een betrouwbare en breed toegepaste aanpak om de informatie op etiketten op verkooppunten en in de hele vistoeleveringsketen te verifiëren.

Nauwkeurige productidentificatie is van cruciaal belang bij het opsporen van commerciële fraude, zoals het vervangen van soorten of de verkoop van ontdooide producten die als vers zijn geëtiketteerd. Spectrofotometrische toepassingen in het zichtbare-nabij-infraroodbereik (VIS-NIR) hebben een hoge nauwkeurigheid aangetoond bij het identificeren van vissoorten voor verwerkte of half verwerkte producten, evenals bij het maken van onderscheid tussen verse en ontdooide producten en hun geografische oorsprong.

Ook voor bepaling houdbaarheid van visproducten

Opwindend genoeg is de VIS-NIR-technologie ook veelbelovend bij het bepalen van de houdbaarheid van visproducten. Het maakt nauwkeurige meting van bewaardagen mogelijk, evaluatie van organoleptische aspecten gerelateerd aan versheid en identificatie van indicatoren gerelateerd aan productverslechtering.

Meer informatie over NIR-analyzers voor voedselcontrole en -veiligheid?

Meer informatie, een brochure of een demo?

Neem contact op met onze specialisten. Zij helpen u graag verder.
Neem vandaag nog contact met ons op

Heeft u interesse in onze dienstverlening?

Neem contact op voor meer informatie, wij helpen u graag verder met uw applicatie