In-line Brixmeting of refractiemeting gelatine en snoep
Gelatine is een natuurlijk en gezond voedingsmiddel dat kan terugkijken op een lange traditie. Door zijn veelzijdige eigenschappen biedt het pure eiwit veel voordelen en speelt het een belangrijke rol in de hedendaagse voedingsindustrie.
Gelatine is een puur, natuurlijk eiwit gemaakt van dierlijke grondstoffen die collageen bevatten. Het bestaat voor 84 tot 90 procent uit eiwitten en voor 2 procent uit minerale zouten, de rest bestaat uit water. Gelatine is geclassificeerd als een voedingsmiddel en is geen voedingsadditief met een E-nummer. Als natuurlijk voedingsmiddel voldoet gelatine dus onder andere aan de eisen van de clean label producten. Bij de productie van voedsel wordt het gebruik van kunstmatige of gemodificeerde toevoegingen, die geëtiketteerd dienen te worden met een E-nummer, zoveel mogelijk vermeden. Gelatine bevat geen bewaarmiddelen of andere toevoegingen en is vrij van vet-, cholesterol- en urinezuurverbindingen.
De belangrijkste toepassingen zijn snoepjes (gummy, drop, pepermunt), nagerechten (gelatinepudding) en bakkerijproductenVariaties worden gemaakt door andere ingrediënten toe te voegen, zoals fruit, kruiden en zuurteregelaars. Jelly beans en gummy-snoepjes worden gemaakt van verwerkte gelatine.