Inventech Menu
Dutch

Belangrijke parameters meten van zetmeel met NIR

Een meting met NIR is bijna net zo veelzijdig als het product zetmeel. Niet voor niets organiseerden wij recent een event in het Rijksmuseum “De vele toepassingen van NIR”. Wanneer het gaat om een NIR-meting in zetmeel kunnen met NIR bijvoorbeeld het percentage zetmeel, fosfaat en vetten worden gemeten. Deze parameters bepalen de mate van zwelling en zijn verantwoordelijk voor de verstijfseltemperatuur. Of het gehalte aan zetmeelethers die belangrijk zijn bij onder andere de vervaardiging van tegellijmen op cementbasis. Ook wanneer u snel en precies de samenstelling van polymeren wenst te bepalen voor crosslinking, maakt u eveneens gebruik van NIR. Bij crosslinking of ‘verknoping’ worden twee of meerdere zetmeelmolecules aan elkaar gebonden door middel van een reagens. Op die manier neemt onder meer de verstijfseltemperatuur (waarbij hun viscositeit – dus taaivloeibaarheid – stijgt) en maximale viscositeit toe.

NIR voor het meten van belangrijke parameters in zetmeel

Met Nabij-Infrarood (NIR) spectrometers bent u snel in staat een betrouwbaar en reproduceerbaar spectrum te meten en analyseren, zoals met de spectrofotometers van IT Photonics. In één meting en binnen enkele seconden bieden NIR spectrometers inzicht in de ketenlengte en -vertakkingen, in elasticiteit en oppervlaktehardheid (crosslinking). Tegelijkertijd kunnen zij inzicht geven in andere belangrijke parameters die u wenst te meten, waaronder het gehalte van vrijwel elke stof en zelfs de viscositeit. Door kalibratie met producteigenschappen, bent u in staat uw proces en product te optimaliseren.

Ook binnenkomende grondstoffen kunnen snel worden gemeten en op reeds vervaardigde producten kan eenvoudig een kwaliteitscontrole worden toegepast.

Meer informatie over het meten van belangrijke parameters in zetmeel met de Polispec analyzers van IT Photonics vindt u hier.

Meer weten over het meten van zetmeeleigenschappen of interesse in een test?

Onze specialist in spectroscopie Kees van der Sar, helpt u graag verder.
Neem vandaag nog contact met ons op

Het meten van zetmeeleigenschappen met NIR

Inventech is de specialist in het meten van zetmeel en zetmeeleigenschappen