Inventech Menu
Dutch

Het meten van zetmeeleigenschappen

Inventech is dé specialist in het meten van zetmeel en zetmeelderivaten

Omdat de functionele eigenschappen van natief zetmeel (uit de natuur afkomstig: aardappelen, mais, tarwe, tapioca uit wortelen) vaak niet voldoen aan de vereisten om tot een gewenst eindproduct te komen, zijn er gemodificeerde zetmelen ontwikkeld. Ongeveer 70% van de totale hoeveelheid natief zetmeel wordt fysisch, chemisch of enzymatisch bewerkt tot een zetmeelderivaat met de gewenste eigenschappen. De meeste bewerkingen of modificaties berusten op warmtebehandeling, depolymerisatie, substitutie en crossslinking of combinaties hiervan.

Om de gewenste eigenschappen voor een zetmeelderivaat te verkrijgen maakt u gebruik van analyse-instrumenten. Inventech heeft daarvoor verschillende hoogwaardige analyse instrumenten beschikbaar waarvan we er hieronder graag één uitlichten: het meten van zetmeeleigenschappen met NIR. Mocht u meer interesse hebben in het meten van vocht in zetmeel of zetmeelderivaten dan leest u hier verder.  

Belangrijke parameters meten van zetmeel met NIR

Een meting met NIR is bijna net zo veelzijdig als het product zetmeel. Niet voor niets organiseerden wij recent een event in het Rijksmuseum “De vele toepassingen van NIR”. Wanneer het gaat om een NIR-meting in zetmeel kunnen met NIR bijvoorbeeld het percentage zetmeel, fosfaat en vetten worden gemeten. Deze parameters bepalen de mate van zwelling en zijn verantwoordelijk voor de verstijfseltemperatuur. Of het gehalte aan zetmeelethers die belangrijk zijn bij onder andere de vervaardiging van tegellijmen op cementbasis. Ook wanneer u snel en precies de samenstelling van polymeren wenst te bepalen voor crosslinking, maakt u eveneens gebruik van NIR. Bij crosslinking of ‘verknoping’ worden twee of meerdere zetmeelmolecules aan elkaar gebonden door middel van een reagens. Op die manier neemt onder meer de verstijfseltemperatuur (waarbij hun viscositeit – dus taaivloeibaarheid – stijgt) en maximale viscositeit toe.

MicroNIR voor het meten van belangrijke parameters in zetmeel

Met de MicroNIR™ Spectrometers van Viavi bent u snel in staat een betrouwbaar en reproduceerbaar spectrum te meten en analyseren. In één meting en binnen enkele seconden bieden de MicroNIR spectrometers inzicht in de ketenlengte en -vertakkingen, in elasticiteit en oppervlaktehardheid (crosslinking). Tegelijkertijd kunnen zij inzicht geven in andere belangrijke parameters die u wenst te meten, waaronder het gehalte van vrijwel elke stof en zelfs de viscositeit. Door kalibratie met producteigenschappen, bent u in staat uw proces en product te optimaliseren.

Ook binnenkomende grondstoffen kunnen snel worden gemeten en op reeds vervaardigde producten kan eenvoudig een kwaliteitscontrole worden toegepast.

Meer weten over het meten van zetmeeleigenschappen?

Voor meer informatie over het meten van zetmeeleigenschappen of wanneer u interesse heeft in een test, neemt u contact op met product manager en expert in spectroscopie Kees van der Sar via email of tel.nr.: 0162 460404. wij helpen u graag verder!

Neem vandaag nog contact met ons op

Het meten van zetmeeleigenschappen met NIR

Inventech is de specialist in het meten van zetmeel en zetmeeleigenschappen