Inventech Menu
Dutch

Het meten van de (kwaliteits)kenmerken van eiwitten

Inventech is dé specialist in het meten van eiwitten

Eiwitten, of proteïnen, komen in meer of minder mate voor in bijna alle voedingsproducten. Ondanks het feit dat er, uitgaande van de traditionele eiwithoudende gewassen, voldoende eiwit voor mens en dier beschikbaar zou moeten zijn in de toekomst, is men op zoek naar allerlei nieuwe eiwitbronnen of om agrostromen te verwaarden door deze ook als eiwitbron in te zetten voor menselijke consumptie. Nieuwe eiwitbronnen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor minder milieu impact, meer ruimte en voldoende eiwitten voor de groeiende wereldbevolking. Eiwitten kunnen daarnaast als katalysator worden ingezet en gebruikt in technische toepassingen.

Voorspellen van kwaliteitskenmerken van eiwithoudende producten en onderzoek 'groene' chemicaliën

Voor het voorspellen van kwaliteitskenmerken van eiwitten én voor onderzoek is Nabij-Infrarood spectroscopie (NIRS) een waardevolle techniek.

Met Infrarood Spectroscopie (NIRS) is het mogelijk zeer snel de samenstelling van eiwithoudende producten vast te stellen, zoals percentage vet, vocht eiwit, suikers en ruwe celstof. De techniek is zowel geschikt voor gebruik in een laboratorium, als voor in-line procescontrole.

NIR kan worden ingezet om fysieke en sensorische kenmerken op een niet-destructieve manier te voorspellen, waardoor belangrijke operationele beslissingen kunnen worden genomen met betrekking tot oogsttijdstip, verwerkingsmethoden, productclassificatie en veredelingsselectie. Ook geeft NIR informatie over de verschillende moleculaire bindingen en weefselstructuur. 

Ook bij de ontwikkeling van “groene” chemicaliën en polymere structuren op basis van eiwitfragmenten en aminozuren is NIR een accuraat en betrouwbaar analyse instrument. Om eiwit 'op maat' te modificeren voor een bepaalde toepassing in de voedingsindustrie of de chemische industrie, is het meten van belangrijke parameters een must.

NIRS in combinatie met multivariate rekentechnieken

Door NIRS te gebruiken in combinatie met geavanceerde multivariate rekentechnieken, zoals de Unscambler® van CAMO zijn monsters te:

  • identificeren
  • kwalificeren
  • kwantificeren

De Unscrambler® geeft u een uitgebreide set om wiskundige modellen op te zetten en zo grote en complexe datasets snel, gemakkelijk en nauwkeurig te analyseren. De analyse levert een hoogwaardig rekenmodel voor kwantitatieve of kwalitatieve toepassingen. De software kan gebruikt worden in combinatie met bijvoorbeeld ASD (de Vis/NIR software Indigo Pro)en Viavi (MicroNIR ™ Pro), maar ook met chromatografiesoftware.

Voordelen NIRS voor bepalen (kwaliteits)kenmerken eiwitten

  • monstervoorbewerking is niet nodig
  • geen gebruik van chemicaliën
  • eenvoudige bediening
  • volledig automatiseerbaar

Meer informatie over het meten van de kwaliteitskenmerken van eiwitten

Voor meer informatie voor het meten van de kenmerken van eiwitten, neemt u contact op met expert in spectroscopie Kees van der Sar via tel.nr. : 0162-460404 of via email

Neem vandaag nog contact met ons op

Het meten van de (kwaliteits)kenmerken van eiwitten

Inventech is dé specialist in het meten van eiwitten