Detectie van vreemde voorwerpen in kaas
Terugroepacties zijn kostbaar en schadelijk voor de reputatie van een merk. Zelfs een klein defect in de verpakking kan een terugroepactie van tienduizenden productverpakkingen tot gevolg hebben.1 Zo heeft een grote supermarktketen verschillende soorten kaas teruggeroepen vanwege kleine stukjes plastic die onopgemerkt in met plastic verpakte blokken en geraspte stukjes kaas in plastic zakjes terecht waren gekomen.2
Wanneer grote blokken kaas worden uitgepakt, gesneden en herverpakt, moeten verwerkers de kaas inspecteren op achtergebleven resten. Doorzichtig of zelfs gekleurd plastic is erg moeilijk te herkennen met het oog of met conventionele inspectiemethoden. Als er stukjes onder het oppervlak terechtkomen, is de kans groot dat de besmette kaas verpakt en verkocht wordt aan een nietsvermoedende consument.
Als de kaas eenmaal verpakt is, kunnen conventionele inspectiemethoden de brokstukken eronder moeilijk detecteren. Hyperspectrale beeldvorming kan echter een contactloze, real-time detectiemethode bieden terwijl de al dan niet verpakte kaas over een transportband wordt vervoerd om gesorteerd, verpakt en verzonden te worden.
PerClass, een bedrijf uit de Headwall Group, werkte samen met GROBA, een fabrikant van kaasverwerkingsapparatuur, om te bepalen hoe goed hyperspectrale beeldvorming werkt voor het detecteren van vervuiling door plastic.