Inventech Menu
Dutch

Concentratiecontrole van snijolie of andere (koel)vloeistoffen

Concentratie is een van de belangrijkste variabelen om te beheersen in de metaalverwerkende industrie. Een te lage concentratie bevordert corrosie en bacterievorming. Wanneer de concentratie te hoog is, betekent dit dat u niet alleen onnodige snijolie verbruikt, maar het kan ook huidirritatie en schuimvorming veroorzaken.

Kenmerken van de in-line concentratie of BRIX meting voor de metaalindustrie

  • Bevestigd aan snij-/freesmachines bij de productie van metalen bewaakt het continu en in real-time veranderingen in de concentratie (Brix) van in water oplosbare snijolie en andere monsters.
  • Compacte en eenvoudige installatie (zoals u kunt zien in de demonstratie video hieronder). Het instrument begint met meten zodra het is ingeschakeld. Met een duurzaam saffierprisma is het instrument zelfs veilig voor bijvoorbeeld stromend metaalpoeder.
  • Keuze uit recorderuitgang (4-20mA) of seriële uitgang (RS-232C) voor data-output. Temperatuurregeling is ook mogelijk met de seriële uitgang (RS-232C).
  • Staat bekend als “Smart Manufactering Tool” voor kleine, middelgrote en grote fabrikanten in de metaalverwerkende industrie.

 

Voordelen van deze in-line concentratie of BRIX-meting van ATAGO

  • Betrouwbare prestaties
  • Effectieve bescherming tegen corrosie
  • Lange levensduur van gesmeerde onderdelen
  • Beter beheer van de tijd van uw personeel: zij kunnen de tijd die zij normaliter kwijt zijn aan het beheersen van de concentratie elders besteden
  • Vermindert afval: ATAGO in-line refractometers halen het meeste uit uw koelvloeistoffen.
  • Sommige modellen hebben zelfs een HOOG en LAAG limiet, zodat u precies weet wanneer u meer snijolie dient toe te voegen.

Gebruik van de in-line BRIX of refractometers in de metaalverwerkende industrie

1. Voor het mengen van een nieuwe oplossing:

Bij de eerste menging kan een refractometer worden gebruikt om te controleren of deze is verdund tot de juiste concentratie. Deze kan variëren afhankelijk van het type olie dat wordt gebruikt en de productieomstandigheden. In het algemeen is de juiste concentratie voor snijolie ongeveer 5 tot 10%.

2. Tijdens machinaal snijden:

Verbetering van productietechnologie door kwantificering:

De verdunningsverhouding wordt vaak geleverd door de olieleverancier/fabrikant, maar gebruikers moeten ook onderzoeken welke verdunningsverhouding voldoet aan de kenmerken en nauwkeurigheidseisen voor hun proces. De verbetering van productietechnologie en vaardigheden door numeralisatie wordt aangemoedigd.

Bepaling van de olieconcentratie volgens snijomstandigheden

Er wordt gezegd dat het ruw bewerken bij lage olieconcentraties en het aflakken bij hoge concentraties heeft geleid tot aanzienlijke kostenbesparingen per maand op grondstoffen. Materiele kostenbesparingen kunnen worden bereikt door een refractometer te gebruiken om de gebruiksniveaus goed te beheren. Deze besparingen komen niet heel vaak wanneer wordt vertrouwd op de intuïtie van medewerkers.

Functie van de filtertank

Door de concentratie van de (sceptic) tank en injectiepoort te meten, is het mogelijk om de functie van de filtertank te controleren, zoals het effect van het mengen van hydraulische olie en meer.

Degradatie voorkomen

Een goede concentratiecontrole heeft tot gevolg dat de voortgang van oliedegradatie wordt vertraagd, wat leidt tot kostenbesparingen. Bovendien is het voorkomen van degradatie milieubewuster omdat het afval vermindert.

3. Bijvullen van olie:

Passende aanvulling: De concentratie van de oplossing verandert in de loop van de tijd door verdamping van water en ophoping op werktuigmachines. Om de oplossing terug te brengen naar de oorspronkelijke concentratie, wordt het beheer uitgevoerd door te meten met een refractometer.Een droge, geïrriteerde huid is een probleem wanneer de concentratie te hoog is en werknemers in contact komen met de vloeistof. Daarentegen roesten machines weer gemakkelijker als de concentratie te laag wordt gehouden.

Eenvoudige aanvulling: Het is ook mogelijk om de concentratie te meten terwijl het water en het concentraat in de tank worden gemengd, hoewel de beste resultaten optreden wanneer het monster homogeen is.

yellow-sport-car-with-black-autotuning-road[1].jpg

Voorbeelden van toepassingen van in-line refractie of Brix metingen in de metaalindustrie

Auto-industrie

Gebruikt voor de vervaardiging van de fusees in een auto-ophanging.

Aangezien het gat van de fusees de plaats is waar de aandrijfas doorheen gaat, is dit direct van invloed op de prestaties wanneer het machinaal oppervlak defect is. Een hoge nauwkeurigheid is dus vereist. Het aluminium materiaal vereist een hoge Brix concentratie van 13,1 tot 13,5 % om lasrisico’s te voorkomen.

Horloges

Een gevestigd luxe horlogemerk uit Zwitserland

Omdat door de eeuwen heen verschillende traditionele technieken zijn doorgegeven, is het niet mogelijk te onthullen hoe en in welk proces de concentratie wordt gecontroleerd. Het mag echter duidelijk zijn dat elk onderdeel grote precisie en kwaliteitscontrole vereist.

Lucht- en ruimtevaart

Bewerking van motorkappen voor vliegtuigen

Voor het bewerken van de aluminiumonderdelen is de snijolieconcentratie 3 tot 7% en voor moeilijk te snijden materialen iets hoger; 8 tot 11%. In de zomer is de concentratie vaak hoger door de verdamping; de snijolie wordt dan verdund tot een lagere concentratie. Daarentegen wordt snijoloie in de winter in een iets hogere concentratie gehouden. Er wordt zelfs rekening gehouden met kleine verschillen in weersomstandigheden als het gaat om de concentratiecontrole.

 

Car wallpaper photo created by azerbaijan_stockers - www.freepik.com

Meer informatie in-line Brix en refractometers in de metaalindustrie?

John Heidenreich, Product Manager bij Inventech. helpt u graag verder. 

Neem contact op met John Heidenreich
Neme vandaag nog contact op met Inventech

In-line de concentratie of Brix van snijolie/koelvloeistof beheersen in de metaalindustrie

Inventech biedt geavanceerde in-line Brix/refractometers voor de metaalindustrie