Contactloze voorspelling van Brix voor bosbessen met hyperspectrale beeldvorming
Bosbessen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika en werden voor het eerst geteeld voor de verkoop in 1916 (USHBC, 2014). De Verenigde Staten zijn 's werelds grootste producent van blauwe bessen (FAOSTAT 2016). In 2016 werd alleen al in de Verenigde Staten in totaal 690 miljoen pond (312.978 metrische ton) gekweekte en wilde bosbessen geproduceerd en gebruikt (NASS 2020).1
Buiten de VS is Peru het grootste producerende land, gevolgd door Chili, Mexico en Argentinië. In Europa produceerde Spanje 48.520 ton (106.968.376 pond) en Duitsland 11.300 ton (24.912.255 pond) in 2020.2
Het is een diverse soort, met verschillende variëteiten die sterk verschillende smaakprofielen hebben. Vroeg bloeiende variëteiten zijn vaak zoeter en goed om als tussendoortje te eten, terwijl variëteiten die later in het seizoen bloeien zuurder zijn en de voorkeur genieten om mee te bakken.
Traditioneel worden bosbessen handmatig gecontroleerd op gebreken, onrijpe bessen of kneuzingen. De zoetheid van de bessen wordt vaak gemeten via destructieve methoden. Met Headwall's hyperspectrale beeldvorming (HSI) technologie, kunnen blauwe bessen worden geïnspecteerd op basis van hun conditie, en hun Brix waarde kan worden voorspeld, waardoor een niet-destructieve, snelle meting van grote hoeveelheden bessen, met resultaten in real time. Met hyperspectrale beeldvorming kunnen telers een waarde toekennen op basis van een snelle, nauwkeurige sortering.