Inventech Menu
Dutch
csm_drying_curve_1_19bd62dc4c.png

Energiebesparing in voedingsindustrie

Als energiebesparing uw doel is, vergeet het handmatig vochtbeheer dan maar. Het nemen van monsters, het labonderzoek en het wachten op het resultaat, zijn een verspilling van tijd en geld.

Een mogelijkheid is wel een at-line of in-line meting met microgolven voor onmiddellijk resultaat. Binnen slechts één seconde weet u wat het exacte vochtgehalte is in uw product en kunt u het proces bijsturen. 
 
Hoe nauwkeuriger de vochtmeting, hoe eerder u het proces kunt stoppen en hoe meer energie u kunt besparen. Het draait dus allemaal om een zeer nauwkeurige en snelle meting. 

 

csm_drying_curve_2_9ca4091249.png

Verschil microtechnologie-methode versus andere in-line vochtanalyzers

Gewoonlijk kunnen in-line meetoplossingen, zoals capacitieve of NIR-technologie, slechts directe metingen met relatieve nauwkeurigheid leveren, aangezien ze alleen vocht meten aan de oppervlakte van het product. Om er zeker van te zijn dat de streefwaarde voor vocht wordt bereikt, moet u wachten tot de meeste onzekere meetresultaten ruim onder de streefwaarde liggen (zie afbeelding aan de rechterzijde).

Dankzij de gepatenteerde twee parameter microgolftechnologie van TEWS worden tot diep in de kern van het product zowel vocht als dichtheid gemeten. Dat levert meer nauwkeurigere gegevens op. Deze precieze methode stelt u in staat om het proces eerder te stoppen, omdat u in staat bent uiterst nauwkeurig te meten wanneer het beoogde vochtgehalte is bereikt.

Onze klanten in de voeding, chemische en farmaceutische industrie, wisten allemaal 6 tot 15% energie te besparen afhankelijk van het productielevel en kregen een snel rendement op de investering. In veel gevallen is de investering van een TEWS analyzer binnen een jaar terugverdiend. 

Mijn doel is 5 tot 10% vocht in het product. Dan heb ik toch geen vocht- en dichtheidsmeter nodig?

Deze opmerking horen wij vaak. Maar juist het exact meten van het vochtgehalte in uw product zorgt ervoor dat u flink op energie kunt besparen. Daarom worden door steeds meer voedingsproducenten separate vochtanalyzers ingezet, die werken volgens de microgolfresonantietechniek. Heeft u interesse in een demo? Neem dan contact op met de specialisten van Inventech. 

 

Neem contact op met de specialisten van Inventech voor een energiebesparing op uw droogproces.
koffie.jpg

Dhr. B. van den Bosch, Directeur Productie Rombouts Coffee

 “Met de in-line vochtanalyzer van Tews hebben we een methode om snel en accuraat vocht te kunnen meten tot diep in de bonen. Met de resultaten kunnen we het proces bijsturen. Zo besparen we energie, verminderen we onze carbon footprint én kunnen we gemakkelijk aantonen te voldoen aan het wettelijke toegestane vochtpercentage van minder dan 5% in de afgewerkte koffie”.

macskorrels.jpg

Een voorbeeld: energiebesparing drogen mais

In onderstaand voorbeeld voor het drogen van maïs hebben we de volgende formule gebruikt:

Stel u heeft 10.000 kg maïs met een vochtgehalte van 35%. Het streefvochtgehalte is 14,5 %. Dat betekent dat 2.398 kg water moet worden onttrokken aan de maïs. Een conventionele continue droger heeft ongeveer 1500 Wh/kg H2O nodig, wat betekent dat je 3.597 kWh stroom nodig hebt voor het droogproces.

! Heel vaak worden producten tijdens het droogproces over gedroogd en in latere stadia weer bevochtigd. Dit is een grote verspilling van energie en geld en slecht voor de CO2-footprint van het bedrijf.

Duitsland alleen al produceerde in 2021 meer dan 4 miljoen ton mais. Stel je nu een afwijking in vochtresultaten voor van 1% - dit zou 22,4 miljoen euro elektriciteit per jaar kosten!

 

Neem vandaag nog contact met ons op

Bespaar tot 15% kosten op uw droogproces door nauwkeuriger te drogen

Inventech is dé specialist in vocht- en dichtheidsmetingen voor droogprocessen; ook voor de voedingsindustrie